Service & Design a KUBIK-ban

 

Manapság egyre több cég dönt úgy, hogy olyan megoldásokat tervez vagy terveztet, amelyek a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtják. Miért kell ehhez Service Design-t alkalmazni?   Erre a kérdésre is kaptunk választ a nyár végén a KUBIK-ba költözött új Lakóinktól… Ismerjétek meg a Frontira cég 3 alapítóját, Kertész Juditot, Csertán Ákost és Szántó Gábort.

Meséljetek picit magatokról!

A Frontírában jelenleg négyen dolgozunk: a kezdetektől Ákos, Gábor és  én, Judit  veszünk részt a cég munkájában, és nemrég csatlakozott hozzánk Laci. A cégben több szakterület képviselteti magát:

Judit közgazdász, dolgozott stratégiai tanácsadóként a KPMG-nél és kis cégnél is épített már stratégiai csapatot. A Frontíra megalapítását megelőzően szabadúszóként vett rész különböző nemzetközi, főleg európai uniós programokkal kapcsolatos projektekben szakértőként, és aktívan építette a hazai service design közösséget.

Ákos eredetileg pszichológus, az elmúlt 10 évben UX designerként, majd design vezetőként dolgozott ügynökségeknél, startupoknál. Amikor éppen nincs itt, a MOME-n tanít, kutat, vagy próbál összehozni egy PhD-t designelméletből. Ami tényleg egy létező tudomány.

Gábor közgazdász, az egykoron ismert szanalmas.hu közösségi site alapító tagja, kereskedelmi bankosként kezdte, aztán 10 évet húzott le a reklámszakmában, digitális vezetőként, accountként, innovációs vezetőként, közösségi média szakértőként, új technológiákkal kísérletezőként, digitális stratégaként. Nem egyszerre.

Laci fotós, videós, képzőművész, grafikus. Dokumentál, empatizál, vizualizál, tervez. Digitális felületeket próbál érthetővé és használhatóvá tenni, megtölteni jóféle mondanivalóval. A hardcore képzőművészeten túl reklámügynökségnél és nagy szoftver gyártónál is szerzett tapasztalatot, jelenleg UX és UI designer, vizuális mindenes.

Hogyan találkoztatok össze?  

Judit: – Az egész úgy kezdődött, hogy Gábor és Ákos elment meghallgatni Benjamin Hubert előadását arról, hogy hogyan alapította meg a design cégét, a Layert, és rájöttek, hogy akarnak egy design céget. Majd ezen gondolkodtak 6 hónapig.

Ákos: – Tavasszal találkoztunk Judittal egy projekt kapcsán, melyben egy design sprintet kellett levezényelni. A projekt jól sikerült, működött közöttünk a kémia, és kiderült, hogy hasonlóképpen gondolkozunk. Ebből adódóan egyenes út vezetett a cégalapításhoz és a projekt folytatását már a Frontíra név alatt vállaltuk el. (A cégnevet amúgy egy 90 elemből álló listából választottuk ki tudományos módszerekkel.)

Mivel foglalkozik a cégetek?  Hogyan definiálnátok a service design fogalmát?

A Frontíra stratégiai design tanácsadó cég, amely ügyfél-központú szolgáltatás fejlesztéssel foglalkozik.  Ez lényegében azt jelenti, hogy az ügyfeleinket abban támogatjuk, hogy olyan szolgáltatásokat hozzanak létre – vagy olyanná alakítsák a már meglévőket – hogy azok a vevőik valódi igényeire reagáljanak. Lényegében ezzel az a fő cél, hogy a szolgáltatócégek egy már gondosan definiált és validált koncepcióval induljanak neki a  komolyabb, költségigényes lépéseknek , és ne dobjanak ki az első – nem is biztos, hogy az ügyféligényekre reagáló – ötletre egy vagyont.

Az innovációs nyomás a hazai cégeket is érinti és egyre többen szembesülnek azzal, hogy nem tudnak megfelelő ügyfélélményt kínáló, megkülönböztető szolgáltatást nyújtani a vevőiknek. A közép- és nagyvállalatokat “beelőzik” a gyorsan reagáló startupok, és ahhoz, hogy megtartsák piaci pozíciójukat új gondolkodásmódot kell elsajátítaniuk. Ebbben nyújthat segítséget a service design, mely a vevők gondolkodását veszi alapul egy-egy szolgáltatás kialakítása során.  

Munkánkban nagy hangsúlyt fektetünk az empátiára. Közel minden projektünk interjúkkal kezdődik, ahol próbáljuk megismerni, hogy az adott projekt célcsoportjába tartozó embereket, hogy miként gondolkoznak, hogyan priorizálnak, mi alapján hoznak döntéseket. Ezekre az interjúkra általában jönnek velünk az ügyfeleink is,így érjük el azt, hogy ne csak mi, hanem ők is bele tudják helyezni magukat a saját vevőik helyzetébe.

Hogyan oszlik meg közöttetek a munka?

A munkánk jellegéből adódóan ritkán fordul elő, hogy kizárólag egy ember csinál egy feladatot. Amikor workshopot tartunk akkor mindig többen facilitálunk, az interjúkat párosával tartjuk, a UX/UI designban is Laci és Ákos ketten szoktak együtt dolgozni és az ajánlatírásban mindenki kiveszi a részét. Az egyes feladatokért általában mindig az az ember felel, akinek az a fő szakterülete vagy aki az ügyfelet ismerte korábban. Igazi csapatmunka, mint egy klasszikus kezdő vállalkozásnál, egyelőre mindenki csinál mindent :-) Kivéve a pénzügyeket. Azt a fiúknak nem szabad, mert mindent Kickstarter kampányokra költenének.

Idén alapítottátok a céget.  Hol képzelitek el magatokat 5 év múlva?

Itthon a bizonytalan gazdasági környezet miatt még 5 éves távlatokban is nehéz gondolkodni, de törekszünk arra, hogy a következő években nyitottak tudunk maradni, és alakítani tudjuk a szolgáltatásainkat a piac és az ügyfeleink igényeihez. Reméljük pár éven belül valamivel többen leszünk és nemzetközi projekteken is lesz majd alkalmunk dolgozni.  

5 év múlva mi leszünk Közép-Európa legmenőbb design cége. Ez tény. 

Végül, de nem utolsó sorban… Kik a kedvenc KUBIK Lakóitok?

Mangó,  akire mindig számíthatunk, ha kajáról van szó :-)
Ádám, aki már egy hete a jogászunk.
Andi, mert ritkán lehet az elegancia és a cinizmus ilyen harmóniáját látni.
És Dórit nem ér mondani, ezért ez így is háromnak számít.

 

Köszönjük szépen és sok szerencsét kívánunk a munkátokhoz!