Ismerjétek meg Marcit, december hónap dolgozóját! Marci mindig elegáns, jókedvű és ráadásul tudományok népszerűsítésével foglalkozik :) 

Mostanában érkeztél hozzánk a KUBIK-ba. Mesélj egy kicsit magadról.

A Corvinuson végeztem közgazdászként, de igazán sosem érdekelt a dolog, anno tulajdonképpen véletlenül kötöttem ki ott…

A kreatív dolgok mindig érdekeltek, ezért a főiskola mellett is leginkább ilyesmivel foglalkoztam: leginkább videó vágás, készítettem motocross műsort a Sport 1-nek, volt pár gasztrós és startup projekt, de az igazi szerelem már akkor is a tudomány volt, persze csak hobbi szinten. :)

Hogy jött az ötlet, hogy a “tudománykommunikációval” foglalkozzatok?

2005-ben végeztem a főiskolán, utána kb. egy-másfél évig bohóckodtam itt-ott, két-három cégnél, ami tapasztalatszerzésnek jó volt, de már akkor tudtam, hogy valamilyen módon a tudományok (főleg a STEM-területek, bár akkor még nem így hívtuk) népszerűsítésével akarok foglalkozni.

A kezdő lökést az akkori barátnőm édesapja adta meg, aki igazi reneszánsz ember volt (pontosabban még most is az hálistennek:)) és nagyon izgalmasan tudott mesélni a tudományokról, főleg csillagászat, fizika, filozófia, történelem és ezek összefüggései… Fel is keltette az érdeklődésem a dolog iránt, és elkezdtem ezekben a témákban olvasni, előadásokra, rendezvényekre járni. Az én családomban nem volt tudós vagy kutató, hacsak nem nagyon rég (inkább humán és sport vonalon mozogtak az ősök) és az jutott eszembe, hogy ha nekem, mindenféle tudományos (családi) háttér nélkül fel lehetett kelteni az érdeklődésem a STEM iránt akkor valószínűleg másnak is… Ahogy beleástam magam a témába kiderült, hogy erre van is igény, mert valós probléma, hogy nincs kutatói, mérnöki utánpótlás, a fiatalokat ez nem érdekli, inkább kommunikációra, jogra vagy bölcsésznek mennek tömegesen, mert akkor az volt a menő. Az ipari igényekhez képest viszont nincs elég szakember és a K+F vállalatok nem tudják feltölteni az állásokat, lasszóval vadásszák az embereket. Elkezdtek pörögni a dollárjelek a szemem előtt :) mert úgy láttam, hogy amellett, hogy izgalmas és érdekes területet találtam anyagi szempontból is lehet benne fantázia. Ráadásul hasznos ügy is, mert Magyarországnak nincs olaja vagy más nyersanyaga, csak a fiatalok agya, ötletei, tehetsége, amire vigyázni kell, mivel kitörési pont lehet és a versenyképességünk alapja.

A fentebb már említett kreatív-véna segítségével összeraktam egy komplexebb projektet (szép, designos anyagokkal, kiajánlókkal) arra, hogy hogyan tegyük újra vonzóvá a tudományokat és a kapcsolódó életpályákat és elkezdtem velük “házalni”. Mindenhova elmentem, ahol valamilyen módon a tudományok szóba kerültek (konferenciák, workshopok, előadások, ésatöbbi) és ismerkedtem, előadtam a kis ötleteimet. Sokan le akartak beszéni arra hivatkozva, hogy ehez szponzori, állami pénzek kellenek és azok “már előre le vannak zsírozva, haverok kapják, stb.” de nem hallgattam a fanyalgókra és végül igazam lett. Mázlim is volt mert viszonylag rövid idő alatt sok helyen megtetszett az ötletem és intézmények, nagyvállalatok, egyesületek, stb. álltak az ügy mellé és a finanszírozást is meg tudtuk oldani velük közösen. Eindultak a projektek és nagy sikerük lett, egyre több vállalat állt a dolog mellé.

Azóta nagyon sok (és sokféle) projekten és együttműködésen vagyunk túl és elindítottunk két új lábat is a népszerűsítés mellett, az egyik az ügynökségi láb (tudománykommunikáció leginkább) a másik pedig a tudományok kommunikációjának központi (részben állami) koordinációja, mert úgy gondoljuk erre nagy szükség van (lásd kutatóintézetek ősgagyi weboldalai, profi kommunikáció teljes hiánya, ami visszahat arra amiért az egészet elindítottuk anno (érdeklődés felkeltése, stb.).

Hosszú lett, nem ragozom tovább, még mindenki kómás a bejglitől akit érdekel hogy miket csináltunk eddig itt el tudja olvasni:
https://www.dropbox.com/s/lyfkpylsdf7r9mv/Vizio_Budapest_kiajanlo_2017.pdf?dl=0

Mi volt az eddigi legizgalmasabb esemény, amit ti szerveztetek?

Az idei Tudományok Fővárosa nagyon jól sikerült :) Részletek: http://tudomanyokfovarosa.hu

Ha jól emlékszem említetted, hogy készültök egy nagyobb programra 2018-ban? Szabad erről már beszélni?

Folytatjuk az ügynökségi projekteket, belekóstolunk az edukákciós témákba, indul több egyetemmel is együttműködésünk, lesz egy kis bormarketing is és több izgalmas ügyféllel is körvonalazódik a megállapodás pl. alternatív energiák, önvezető és eletromos járművek, stb. Csinálunk több nagyobb rendezvényt is 2018-ban, lesz egy nagyobb nemzetközi drónversenyünk, folytatjuk a Tudományok Fővárosát és a zalaegerszegi járműipari tesztpályára (egyik kedvenc állami projektem) is szervezünk a megnyitót követően júniusra egy nagyobb járműipari és robotikai eseményt. Izgalmas év lesz ha minden a terveink szerint alakul.

Napokban ismét olvastam egy cikket, hogy 2030-ra rengeteg munkahely szűnhet meg, ugyanis átveszik a hatalmat a robotok. Mit gondolsz ez a kreatív szakmát is érinti? Robotok ülnek majd a közösségi irodákban:)?

Nem tudom, de az egyik kollégám jövőkutató, most írt egy könyvet a témában, majd szerzek pár támpéldányt nektek :))

Köszönjük a válaszokat és további sikereket kívánunk a munkádhoz!