Az elmúlt két hétben nagy népszerűségnek örvendett asszertivitás minitréningünk.

A tréninget Szabó Orsi pszichológus tartotta. Orsi nem az a kanapés, múltfeldolgozós fajta, inkább a HR-es megoldásközpontú nézetet vallja.

Mi is tulajdonképpen az asszertív kommunikáció?

Az asszertivitás olyan kommunikációs módszer, amely ötvözi az önérvényesítést és a mások érdekeinek figyelembe vételét, ezáltal elősegíti az erőszakmentes kommunikációt és hosszú távon a szociális hatékonyságot. Az asszertivitás továbbá egy olyan kapcsolati modell, amelynek lényege a nyitottság és őszinteség. Ez a módszer tanulható, fejleszthető, elsajátítása elősegíti és megkönnyíti a konfliktushelyzetek agresszivitás mentes kezelését.

Orsi a frontális “oktatás” helyett úgy tette valóssá, számunkra megfoghatóvá ezt a modellt, hogy vitahelyzeteket generált, amelyben mindenkinek állást kellett foglalni. Eleinte a megszokott módon és hangnemben folyt a vita a kiválasztott témakörben, de Orsi a megfelelő pillanatban lestoppolva a szituációt, rajtunk keresztül mutatta be, hogy amit csinálunk az éppen “értő-, érző- vagy értékelő figyelem”. Továbbá saját dialógusaink alapján demonstrálta azt is, hogy hogyan is nyugtassuk le hihetetetlenül dühös vitapartnerünket egyszerűen annyival, hogy meghallgatjuk.

A néhány tippel, amit Orsi bemutatott, egy kis ízelítőt kaptunk abból, hogy csakugyan léteznek olyan kommunikációs technikák, amikkel megkönnyíthetjük saját életünket és kapcsolatainkat.