A Startup Safary Berlinből indult 2012-ben azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertesse a startupot, mint létformát a világgal, illetve bővítse a piaci szereplők közötti kapcsolatokat. A résztvevő cégek ilyenkor egy vagy két napra megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt, és programokat szerveznek szakmabelieknek, potenciális befektetőknek, álláskeresőknek, pályaválasztás előtt állóknak.

Idén mi is csatlakoztunk a programsorozathoz és izgatottan vártuk a Budapesten második alkalommal megrendezésre kerülő Startup Safaryt, melynek során minden érdeklődő bepillantást nyerhetett Budapest legmenőbb irodáinak, egyetemeinek, de akár múzeumainak életébe, egy-egy előadás erejéig.

Április 20-21-én minden a startupokról szólt a KUBIK-ban is. A tizenhárom előadásnak és workshopnak a KUBIK Basement adott teret, ahol a két nap folyamán közel háromszáz látogató fordult meg. A résztvevők különféle szempontból körbejárva, akár startupperek személyes példáin keresztül tanulhattak mások startupos történeteiből és szakmai előadásokon leshettek el tippeket profiktól akár self-management, akár gyakorlati kérdésekben. Természetesen mindezt a startupok köré igazítva.

 Április 20-án reggel, a sales management rejtelmeivel ismertette meg az érdeklődő közönséget Csényi Csaba, KUBIK lakónk, majd 90 perc alatt a semmiből startup koncepciót építettünk. A napirenden volt továbbá, hogy milyen új csalási trendek uralkodnak az interneten és, hogy tudjuk elkerülni őket, annak érdekében, hogy fejleszthessük a vállalkozásunkat. Délután egy gyakorlatorientált UX projekt megtervezését próbálhatták ki a résztvevők. A napot Kosztolányi-Baji Zsolt a Hübris tulajdonosa és sörfőzője, kézműves sör kóstolójával, jó hangulatban zártuk.

Április 21-én reggel egy lelkes szegedi középiskolás osztály lepte el a KUBIK-ot, akik  a közösségi média sztárjainak menedzseléséről hallgattak egy előadást. A nap folyamán Kovács Péter Kanadából érkezett vendégelőadónk arról mesélt, hogy hogyan került be nagyon fiatalon a startupok-világba és milyen út vezetett jelenlegi, Szilícium völgy-beli vállalkozásához. Egyik, számunkra legérdekesebb lehetőségről Heikki Lahtinen mesélt, aki egy finnországi kis városból repült Budapestre. A város Salo, ahol korábban a Nokia és Microsoft alkalmazásában álló mérnökök, a két nagyvállalat kivonulásával startupokat kezdtek létrehozni. Azonban egy dolog hiányzik Salo kisvárosából, és az a fiatal lelkesedés és innováció. Ennek a megoldási kísérletével indította Salo az áprilist. Az ötletük az, hogy az üresen maradt gyárépületekbe bárkit a világból várnak és helyi szakmai munkájukkal támogatnak pár hónapig, amennyi idő alatt kiderül, hogy az ötlet amivel egy leendő startupper érkezik, valóban megállná-e a helyét és sikeres lenne-e  startupként.                                                                                                                                Délután terítéken volt a “Design Thinking”, vagyis, hogy hogyan vegyük fel a versenyt az egyre gyorsuló technikával és tartsuk meg a  pozíciónkat a piacon.                                                                                                                                                                          Végül, de nem utolsó sorban a két napos rendezvény záró előadásán megtudtuk, hogyan építsünk egy robotot, ami a betáplált információk segítségével tud kommunikálni emberekkel.  

Eseménydús két napon vagyunk túl. Sokféle előadó és nagyon sokszínű előadás-csomag állt rendelkezésére a Startup Safary résztvevőinek. Büszkék vagyunk, hogy az esemény részesei lehettünk.

A KUBIK csapata